arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 4: Era Peralihan Kuasa British di Negara Kita

10 questions · Form 4 Sejarah Bab 4: Era Peralihan Kuasa British di Negara Kita

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Manakah antara berikut MERUPAKAN ciri utama Malayan Union dari segi pentadbiran?

  1. Singapura digabungkan ke dalam Malayan Union
  2. Kedudukan Raja-Raja Melayu dipulihkan sepenuhnya
  3. NNMB, NNMTB, dan NNS (kecuali Singapura) digabungkan di bawah Gabenor British
  4. Kewarganegaraan dihadkan kepada penduduk peribumi sahaja
Show answer

Answer: C

Malayan Union menyatukan kesemua negeri Melayu dan NNS kecuali Singapura yang diasingkan sebagai tanah jajahan berasingan.

2. Mengapakah cara Sir Harold MacMichael mendapatkan tandatangan persetujuan dibenci oleh pimpinan tempatan?

  1. Menggunakan tawaran wang tunai yang amat tinggi
  2. Menggunakan ugutan melucutkan takhta Raja-Raja Melayu
  3. Membawa isu ini ke Mahkamah Antarabangsa
  4. Menolak bahasa Melayu dalam urusan mesyuarat
Show answer

Answer: B

MacMichael mengancam untuk menurunkannya daripada takhta jika seseorang Sultan enggan menandatangani perjanjian tersebut.

3. Prinsip kewarganegaraan yang diperkenalkan dalam Malayan Union yang memberikan hak sama rata berdasarkan tempat lahir dikenali sebagai...

  1. Jus Sanguinis
  2. Jus Soli
  3. Naturalisasi
  4. Kuota Etnik
Show answer

Answer: B

Prinsip Jus Soli memberi kerakyatan terbuka berdasarkan tempat lahir tanpa mengira keturunan.

4. Pertubuhan di Sabah yang aktif menuntut penbaikan sosioekonomi penduduk tempatan pada era pasca-perang ialah...

  1. Persatuan Kebangsaan Melayu Labuan (PKML)
  2. Syarikat Berpiagam Borneo
  3. Gerila Kinabalu
  4. Pasukan Rukun 13
Show answer

Answer: A

PKML bersama Persatuan Melayu Jesselton (PMJ) menyuarakan masalah kepimpinan dan sosioekonomi penduduk tempatan.

5. Ahli kumpulan rahsia Rukun 13 yang telah menikam Gabenor Sarawak Sir Duncan Stewart sehingga terkorban ialah...

  1. Rosli Dhoby
  2. Rentap
  3. Mat Salleh
  4. Ibrahim Haji Yaakob
Show answer

Answer: A

Rosli Dhoby (pejuang muda Pergerakan Pemuda Melayu Sibu) menikam Sir Duncan Stewart di Sibu pada 3 Disember 1949.

6. Syarikat yang menyerahkan pentadbiran Sabah secara rasmi kepada Tanah Jajahan Mahkota British pada 15 Julai 1946 ialah...

  1. Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI)
  2. Syarikat Berpiagam Borneo Utara Britania (SBNB)
  3. Syarikat Borneo Utara Holland
  4. Syarikat Perdagangan Malaya
Show answer

Answer: B

SBNB menyerahkan hak pentadbiran Sabah kepada pejabat Tanah Jajahan Mahkota British akibat kekangan kewangan.

7. Siapakah pegawai British yang diutus untuk mendapatkan tandatangan Raja-Raja Melayu bagi menyetujui penubuhan Malayan Union?

  1. Sir Edward Gent
  2. Sir Gerald Templer
  3. Sir Harold MacMichael
  4. Sir Cecil Clementi
Show answer

Answer: C

Sir Harold MacMichael ditugaskan mendapatkan tandatangan Sultan-Sultan Melayu menerusi cara paksaan dan ugutan.

8. Apakah faktor utama penyerahan Sabah oleh SBNB kepada pihak British?

  1. Ketidakmampuan SBNB menanggung kos pembinaan semula pasca-Perang Dunia Kedua
  2. Pemberontakan Jesselton yang terlalu sengit
  3. Desakan daripada pertubuhan PBB
  4. Permintaan khas daripada Kesultanan Sulu
Show answer

Answer: A

Bandar-bandar di Sabah hancur musnah dan SBNB tidak mempunya keupayaan kewangan untuk membangunkan semula Sabah.

9. Tindakan Vyner Brooke menyerahkan Sarawak ditentang kerana ia membelakangkan cadangan perlembagaan yang dijanjikan pada tahun...

  1. 1921
  2. 1931
  3. 1941
  4. 1945
Show answer

Answer: C

Perlembagaan 1941 menjanjikan bahawa Sarawak akan diberikan pemerintahan sendiri oleh Keluarga Brooke.

10. Peristiwa perletakan jawatan secara beramai-ramai oleh 338 orang pegawai kerajaan dan guru di Sarawak adalah berpunca daripada pengeluaran...

  1. Perjanjian Pangkor
  2. Surat Pekeliling No. 9
  3. Sedition Ordinance 1915
  4. Warta Pentadbiran Tentera
Show answer

Answer: B

Pekeliling No. 9 melarang kakitangan awam menyertai sebarang aktiviti anti-penyerahan, menyebabkan bantahan secara letak jawatan.

Sponsored